עדן

עדן

הפרעות אכילה ותסמונת הזלילה הבלתי נשלטת

אם שמעתם על אנורקסיה ועל בולימיה וסברתם כי אלו הפרעות האכילה היחידות הקיימות, הרשו לנו לחדש לכם. עד כה, זוהו עוד כמה וכמה הפרעות אכילה ותסמונות. תסמונת שעלולה להתחיל בקטן ולהחמיר עד כדי פגיעה משמעותית בדימוי העצמי, במשקל ובמצב הרוח נקראת תסמונת הזלילה הבלתי נשלטת. ניתן כמה קווים לדמותה של תסמונת זאת וגם טיפים חשובים שעוזרים להתמודד.

טיפים להתמודדות עם זלילה בלתי נשלטת

  1. סיוע רגשי ונפשי: אם הגורם לתסמונת הינו רגשי, ניתן להיעזר בפסיכותרפיה או ייעוץ פסיכולוגי כדי לנטרל את שורש הבעיה.
  2. נטרול סטרס בשיטות יעילות: בעזרת כלים כמו יוגה, מדיטציה, הקשבה למוזיקה מרגיעה, הליכה באוויר הפתוח, ניתן לנטרל סטרס, מתח וחרדות הגורמים לזלילה.
  3. הימנעו משתיה מתוקה: נמצא כי אנשים שצורכים משקאות מתוקים חווים בתוך זמן קצר צניחה ברמות הסוכר בדם. תופעה זאת מעלה את הסיכון לכך כי יגיע התקף זלילה. כמו כן, הקפידו על שתיית מים מרובה.
  4. אכילה בחברה: השתדלו לאכול בחברותא. אכילה ביחד עם אנשים אחרים מסייעת לאכול נכון יותר, לאט יותר ובנחת.
  5. הכינו ארוחות קלות: הכינו לעצמכם יחידות ארוזות של ארוחה, בקופסאות. כאשר אתם פותחים קופסא ובה מנת פחמימות ומנת חלבון, קל יותר שלא להיסחף ליותר.
  6. הקשיבו לגוף: שימו לב לאיתותים הטבעיים. כאשר הגוף מתחיל לחוש רעב, אכלו ארוחה קלה. אל תדחו את האכילה לרגע שבו אתם רעבים מאוד.

חוששים שאתם סובלים מזלילה בלתי נשלטת? היעזרו בטיפים הללו ותוכלו להגיע לאיזון.

מאפייני תסמונת הזלילה הבלתי נשלטת

זיהוי של תסמונת זלילה בלתי נשלטת אינו מתבסס אך ורק על צריכת יתר של מזון בכלל וקלוריות בפרט. גם השמנה איננה סימן הכרחי ומובהק לתסמונת זאת. ישנם כאלה אשר סובלים מן התסמונת ועשויים להיות בעלי עודף משקל קל למשך תקופה ארוכה. בין הסימנים ניתן לציין למשל קצב אכילה מהיר מאוד. אפשרי כי 50 או אפילו 80 אחוזים מצריכת הקלוריות היומית תתבצע בהתקף אחד של זלילה, שמתחיל ומסתיים במהירות.

הסובלים מהתסמונת מרגישים אובדן שליטה. הם לרוב מתביישים בכך ומסתירים את ההתקפים מאחרים. ישנם כאלה שההתקפים מתרחשים אצלם רק או בעיקר בשעות הלילה. כאשר התסמונת מתרחש בעיקר בלילה, היא מכונה גם סינדרום אכילה בלילה.

מהם הסיבות לתופעות הללו? ידועות מספר סיבות, אשר יכולות להופיע גם בצירופים שונים. סיבה אחת הינה ליקוי במנגנון הרעב והשובע. ישנם אנשים שמסיבות הורמונליות או גנטיות מתקשים לקלוט את איתותי השובע שמשדר הגוף. סיבה נוספת הינה כפייתיות. ישנם טיפוסים בעלי קווים כפייתיים ואובססיביים, והמזון מהווה אצלם כיוון אחד מני רבים שבו מתבטאת האובססיביות. סיבה מאוד נפוצה היה אכילה רגשית. בדידות, חרדות, דיכאון, כל אלה יכולים להוביל להתקפי זלילה. אוכל כנחמה, ניתן לומר.

הבחנה חשובה: זלילה בלתי נשלטת אינה בולימיה

יתכן שנדמה לכם כי זלילה בלתי נשלטת איננה אלא סוג של בולימיה. אכן, לתסמונת הזלילה הבלתי נשלטת יש קווים הדומים לבולימיה. יחד עם זאת, לא מדובר באותה הפרעת אכילה. אמנם גם בולימיה מאופיינת במצבים של “התקפי אכילה” אבל יש סימן מובהק שאיננו קיים בזלילה הבלתי נשלטת. בולימיה כוללת טקסים המכונים “טיהור” ואשר נועדו לנקות את הגוף מעודפי המזון. טקסים אלה כוללים הקאה רצונית, פעילות גופנית בעוצמה ובתדירות אובססיבית ולעיתים שימוש בתרופות משלשלות

 

 

 

פוסטים נוספים

סגירת תפריט